Formel E 2016/17 – top og flop

Den netop afsluttede FIA Formula E Championship sæson har været helt fantastisk hvad angår konkurrencen og fedt racerløb.

Starten på sæsonen så ellers ud til at blive en meget ensidig affære, da Sebastien Buemi og Renault e.dams teamet lå ud med 5 sejre ud af 6 mulige, kun afbrudt af Lucas Di Grassi for Abt Schaeffler Audi Sport i Mexico City. Men fra dobbeltafdelingen i Berlin skete der pludselig noget. Her var Felix Rosenqvist og Mahindra Racing pludselig hurtigere end Renault e.dams, og havde det ikke været for en fejl at teamet under pitstoppet ved søndagsløbet, var det sandsynligvis blevet til en dobbeltsejr for Rosenqvist.

New York afdelingen kunne Buemi ikke deltage i, på grund af datosammenfald med FIA WEC, og så tog Sam Bird for DS Virgin Racing pludselig teten og snuppede en dobbeltsejr, og ved finaleweekenden i kørte Lucas Di Grassi tilpas hurtig nok til at han kunne køre mesterskabet i hus, mens Techeetah køreren Jean-Eric Vergne tog både hans og teamets første Formel E sejr.

Men lad os nu gå holdene igennem en for en – vi giver karakteren 1 som den bedste, mens karakteren 6 er den dårligste.

Renault e.dams

Sebastien Buemi, Renault e.Dams, Spark-Renault, Renault Z.E 16.
Photo: Zak Mauger/LAT/Formula E

Teamet var totalt dominerende i første halvdel af sæsonen, men så skete der pludselig noget. En fejl fra teamet gjorde at han blev udelukket fra det ene løb i Berlin, og da det samme skete igen i Montreal, kostede teamet Buemi mesterskabet. Dog kunne han, som tidligere nævnt, ikke deltage i New York, men teamet burde have været suveræne nok til at alligevel at sikre mesterskabet. Det formåede de ikke. Holdkammerat Nico Prost var aldrig rigtig med i mesterskabet. Med 8 top seks placeringer har han dog været lige ved og næsten mange gange, men efter at have vundet 2015/16 sæsonens sidste to løb, foruden flere podiepladser igennem de to første sæsonener, slog han bare slet ikke til i år. Teammesterskabet blev primært vundet af Buemi’s suveræne kørsel i første halvdel leverede 2/3del af pointene. Hvis de skal have forhåbninger om at vinde teammesterskabet i sæson 4, skal Prost præstere meget bedre. Selv om de vandt Teammesterskabet, får de ikke højere karakter end 2, da hele to diskvalifikationer slet ikke er godt nok fra et så professionelt team, kombineret med en andenkører (Prost) som slet ikke kunne følge holdkammeratens fart. Der er dog genvalg til begge kørere i den kommende sæson.

Karakter: 2

Abt Schaeffler Audi Sport

Lucas Di Grassi, ABT Schaeffler Audi Sport, Spark-Abt Sportsline, ABT Schaeffler FE02.
Photo: Andrew Ferraro/LAT/Formula E

Teamet havde to halvdårlige løb i starten af sæsonen, inden at Lucas Di Grassi tog 3 podiepladser på stribe. Et sammenstød gjorde at Paris afdelingen blev et rundt nul for Di Grassi, men kom rigtig godt igen i Berlin, hvor han kørte to perfekte løb, med en brækket fod. Faktisk var han så skadet, at han ikke fik lov til at deltage i 24 timers løbet på Le Mans af lægerne, da han ikke kunne komme hurtigt nok ud af den lukkede bil, mens han klarede kravene i Berlin, når der ikke var tag over ham. Han fik ikke optimalt udbytte ud af Buemis fravær i New York, men sikrede sig alligevel mesterskabet, efter fantastisk og ikke mindst taktisk kørsel ved Montreal afdelingen. Men faktum er at han nok ikke var blevet mester, hvis Buemi havde kørt samtlige afdelinger. Men hvis og hvis – han vandt mesterskabet, og der er ikke nogen fodnoter på listen over, hvem der har vundet mesterskabet. Daniel Abt var den perfekte andenkører – han var med til at køre andenpladsen i mesterskabet hjem, og havde han ikke være uheldig gang på gang med tekniske fejl på bilen, havde teamet måske haft de sidste 20 point, til at kunne snuppe mesterskabet fra Renault e.dams. Han udgik eller faldt tilbage fra en potentiel podieplads ved flere afdelinger, og især New York var rigtig hård for ham, da det skete på allersidste omgang, efter at have forsvaret 3. pladsen på flotteste vis. Får teamet styr på teknikken, kan de med Audi Sports fulde fabriksstøtte blive rigtig giftige i 2017/18 sæsonen. Begge kørere fortsætter.

Karakter: 1,5

Mahindra Racing

Felix Rosenqvist, Mahindra Racing, Spark-Mahindra, Mahindra M3ELECTRO.
Photo: Malcolm Griffiths/LAT/Formula E

Teamet gjorde et kvantespring fra sæson 2 til den netop afsluttede sæson 3, og sprang fra 5. til 3. pladsen i teammesterskabet. Derudover sluttede deres, til 2016/17 sæsonen, nye kører Felix Rosenqvist også 3’er i mesterskabet. Med en sejr i hans Rookiesæson, op imod meget mere erfarende kørere, hans holdkammerat Nick Heidfeld inklusiv, var det en virkelig flot præstation. Heidfeld sluttede på 3. pladsen hele fem gange i sæsonen, men havde altså også to løb udenfor pointene samt to udgåede løb. Kan teamet få lidt mere fart og lidt mere held med andenkøreren – og kan de holde fast i Felix Rosenqvist, kan de helt sikkert bide skeer med de store i fremtiden.

Karakter: 2

DS Virgin Racing

Sam Bird, DS Virgin Racing, Spark-Citroen, Virgin DSV-02.
Photo: Alastair Staley/LAT/Formula E

Team der burde kunne gøre så meget mere, men havde en frygtelig start på sæsonen, med en masse tekniske problemer. Det blev kun understreget af at Sam Bird mere end fordoblede hans pointhøst, med hans dobbeltsejr i New York. Han manglede pointene fra første halvdel af sæsonen til at kunne kæmpe med om mesterskabet. Jose Maria Lopez blev kastet for løverne, efter at have været ude af formelbiler gennem mange sæsoner. Det var først i Paris at han virkelig fik styr på bilen, med en podieplads. Fra det punkt, og resten af sæsonen, afbrudt af et FIA WEC løb ved New York afdelingen, bidrog han helt klart til konsolideringen af teamets 4. plads i mesterskabet. Fortsætter teamet med samme kørersammensætning, kan i hvert fald Mahindra godt begyndte at holde øje i bakspejlet. Om de team mæssigt kan nå Renault og Audi, må tiden visen.

Karakter: 2,5

Techeetah

Jean-Eric Vergne, Techeetah, Spark-Renault, Renault Z.E 16.
Photo: Patrik Lundin/LAT/Formula E

Det helt nye team fik en turbulent start på sæsonen, hvor Jean-Eric Vergne var plaget af mekaniske drillerier de første to weekender, men herefter leverede rigtig pænt, med en sejr i finaleløbet, som kronen på værket. Kun 10 point fra 3. pladsen for Vergne, kunne have været meget anderledes, hvis han var kommet bedre fra start i sæsonen. Teamet kørte med Renault e.dams teknikken bag i bilen, så den burde have været hurtig nok, men måske var det ligeså meget tilvænning til Formel E serien samt få lært opsætningen af selve bilen, som drillede. Teamet startede med Ma Qing Hua i den anden bil, men med 3 dårlige åbningsløb, blev han fyret af teamet, og i stedet blev Esteban Gutierrez ansat. Gutierrez fik kørt 5 point på kontoen, inden at et Indycar sæde trak mere i ham end hans Formel E sæde, hvorefter at teamet måtte ud og finde en ny kører igen. Det blev Stephane Sarrazin, hvis tålmodighed slap op med Venturi teamet, som han ellers havde kørt for siden sæson 1. Efter lige at skulle finde sig på plads i teamet, kom han på podiet hele to gange i anden halvdel af sæsonen – og det efter blot en podieplads på 2½ sæson. Hvis vi blot havde kigget på anden halvdel af sæsonen, havde teamet scoret en meget højere karakter, men i bund og grund var det deres valg, at ansætte Hua fra sæsonstart, og derved få en turbulent og pointfattig start på sæsonen. Gutierrez kunne de så ikke gøre så meget ved, og er faktisk i gang med at anklage ham for kontraktbrud.

Karakter: 3

NextEV NIO

Nelson Piquet, NextEV NIO, Spark-NEXTEV, NEXTEV TCR Formula 002.
Photo: Zak Mauger/LAT/Formula E

Teamet havde efter kørertitlen til Nelson Piquet Jr en frygtelig sæson 2, hvor begge kørere sluttede udenfor top 10. Teamet fortsatte med Piquet Jr og Oliver Turvey i sæson 3, men igen blev det ikke til det helt store i mesterskabet. Blot fire top-10 placeringer til Piquet Jr og seks til Turvey, og allesammen langt fra podiet, resulterede i en meget dårlig pointhøst. Ud fra vores vurdering skyldes det teknikken på bilen, da begge kørere har bevist, at de er nogle af de bedste til at spare på strømmen. Men det lille kinesiske team ser ikke ud til at kunne følge udviklingen blandt især Renault og Audi, men tabte også alvorligt terræn til Mahindra, DS Virgin Racing og Techeetah. Der var hele 97 point op til Techeetah, hvilket er det største hul mellem to hold i slutstillingen. Med to kørere som igen sluttede udenfor top-10, skal de for alvor i tænkeboks hvad angår teknikken til sæson 4. Begge kørere præsterer nogenlunde ens, så det ser ud til at de får det maksimale ud af bilen.

Karakter: 4

MS Amlin Andretti

Antonio Felix da Costa, Amlin Andretti, Spark-Andretti, ATEC-02.
Photo: Sam Bloxham/LAT/Formula E

Efter at have haft ren køreroulette i sæson 1, faldt teamet lidt mere til ro i sæson 2. De beholdt Robin Frijns fra sæson 2, mens Simona De Silvestro søgte nye udfordringer, og derved gjorde plads til Antonio Felix Da Costa, som derved havde hans 3. team i 3 sæsoner. Teamet får allerede støtte af BMW, og bliver fra 2018/19 sæsonen til det officielle BMW team. Frijns var i top-10 fem gange i løbet af sæsonen, men kun lige med næsen indenfor. Antonio Felix Da Costa havde en 5. plads ved Åbningsløbet i Hong Kong, men var derefter udenfor pointene i de resterende løb, heriblandt hele 3 afdelinger, hvor han udgik. En af årsagerne til de manglende point var at begge kørere ofte kørte rundt midt i feltet, og derved let kom i kontakt med andre kørere – enten ufrivilligt eller på grund af egen kørefejl. Andretti og især BMW kan slet ikke være tilfredse med sæsonen, og har garanteret følehornene ude efter nye og bedre kørere. Derudover skal teknikken på bilen også forbedres.

Karakter: 5

Faraday Future Dragon Racing

Loic Duval, Dragon Racing, Spark-Penske, Penske 701-EV.
Photo: Zak Mauger/LAT/Formula E

Teamet valgte at holde fast i samme kørerkombination, som har startet for teamet siden 5. løbsweekend i sæson 1. Loic Duval og Jerome D’Ambrosio er de to fransktalende chauffører for det amerikanske team. Efter at teamet sluttede 2’er i teammesterskabet i sæson 1, er det stille og roligt gået bagud, med en 4. plads i 2015/16, efterfulgt af denne sæsons 8. plads. Kørerne havde ofte mere travlt med at duellere med hinanden i stedet for konkurrenterne, og gav teamejer Jay Penske både grå hård og store udgifter til bødekassen for at bande, når hans to kørere gang på gang kørte ind i hinanden, eller var tæt på at gøre det. Teamet er præget af frustration fra kørernes side, så måske er det tid til at få renset luften til sæson 4, og minimum skifte Jerome D’Ambrosio ud, som blot scorede 13 point imod Loic Duval’s 20. Eneste højdepunkt for teamet var at de slog Venturi teamet, som leverede motordelen til teamet.

Karakter: 5,5

Venturi

Maro Engel, Venturi, Spark-Venturi, Venturi VM200-FE-02.
Photo: Alastair Staley/LAT/Formula E

Det har været en sand rutschebane for teamet som pletvis leverede imponerende resultater i sæson 1 og sæson 2. Der var dog gang i den helt store kørerrotation hos teamet i år, som startede med Stephane Sarrazin og Maro Engel, men sluttede med Engel og Tom Dillmann. Som tidligere nævnt fik Sarrazin en bedre mulighed, og var derfor hurtig til at forlade teamet. Det var stort set først efter at Sarrazin havde forladt teamet, at de fik styr på bilen, og Engel og Dillmann kørte stort set det samme pointantal hjem, i sæsonens resterende løb. Men Engel havde for mange løb, som han ikke gennemførte. 6 løb ud af 11, som han deltog i (DTM datasammenfald forhindrede fuld sæson), er simpelthen for mange til at få en konstant sæson. Så teamets 9. plads i teammesterskabet afspejler fint teamets præstation i år. Det lille privathold har det uden tvivl hårdt imod de store hold, som lettere kan pumpe fabrikspenge i udviklingen af teknikken. Men nu har de haft 4 biler kørende med deres teknik i 2016/17 sæsonen, og har forhåbentlig lært en masse til sæson 4. Ellers kan det være at der snart bliver lukket for støttekronerne til det monegaskiske team.

Karakter: 6

Panasonic Jaguar Racing

Mitch Evans, Jaguar Racing, Spark-Jaguar, Jaguar I-Type 1.
Photo: Steven Tee/LAT/Formula E

Teamet startede som helt nye til 2016/17 sæson, med egen udviklet motor og gearkasse. Med to helt nye Formel E kørere, dog med erfaring fra test og udvikling, var alt omkring teamet nyt. Efter en svær start på sæsonen, ramte teamet opsætningen perfekt i Mexico, og scorede en 4. og en 8. plads i løbet, og fik derved de første point på kontoen. Evans fulgte op med point i de to næste løb, mens det kun lykkedes Carroll at score point en gang mere i løbet af sæsonen. Teamet havde store problemer med strømforbruget på bilerne, som ofte brugte ca 1 omgangs mere strøm end de andre biler, hvorfor at de så måtte dykke tidligt i pit til bilskifte, og måtte køre spareprogram gennem anden halvdel af løbet. Det kostede endnu flere top-10 placeringer for teamet, hvor de blev overhalet på de sidste omgange af løbet. Men når man tager højde for at alle andre konstruktører i Formel E sæsonen havde 3 sæsoners erfaring, var det faktisk flot klaret af Evans at slå både Engel, D’Ambrosio og Felix Da Costa, som alle også kørte fuld sæson. De har helt sikkert lært en masse i løbet af sæsonen, på både strategisiden men også på teknikken, så de er endnu bedre rustet til sæson 4.

Karakter: 3

Den nye FIA Formula E Championship sæson starter den 2.-3. december i Hong Kong.

 

Relaterede nyheder