Hjemmebanesejre i Zhuhai

Åbningsløbet i Asian Le Mans Series blev kørt i strålende solskin på Zhuhai banen i Kina.

Lokale Jackie Chan DC Racing X JOTA havde kvalificeret sig 1-2 på LMP2 startgridden med #8 foran #7, mens KCMG #18 fra Hong Kong startede fra Pole i LMP3. I GT klassen var det endnu et lokalt hold, i form af FIST-Team AAI med en 1-2, dog med deres Mercedes-AMG GT3 #90 på Pole foran BMW M6 GT3 #91.

Starten forløb forholdsvist udramatisk, på nær et par låste hjul hist og pist ned gennem feltet, men ikke noget der skabte problemer.

På starten af anden omgang kørte Rik Breukers i ARC Bratislava #4 af banen i Sving 1, men han kunne fortsætte igennem gruset og komme tilbage på banen igen – langt nede i feltet.

Rafaelle Marciello i FIST-Team AAI #90 havde fået en fantastisk start i Mercedes-AMG GT3 raceren, og han lå midt i feltet, foran et par LMP2 biler og en LMP3 bil.

ARC Bratislava #4

Davide Rizzo i BBT #37 lagde David Cheng i Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 under hårdt pres, og endte med at tvinge den kinesiske teamejer til at lave en lille fejl og kunne herefter overhale ham.

Dommerne mente at #90 havde lavet en tyvstart, og den fik derfor en Drive-Through straf. Det betød at Marciello måtte på hårdt arbejde, for at genvinde det tabte.

Et kvarter inde i løbet var der en kortvarig Full Course Yellow, for at fjerne et par vragdele fra Jackie Chan DC Racing X JOTA #8. Marshalls var hurtige til at få dem fjernet. BBT #37 udnyttede muligheden for at få tanket bilen helt op, og derved komme på en lidt anden strategi end de andre hold.

Dommerne startede en undersøgelse af et sammenstød mellem den førende #8 og Tianshi Racing Team Audi #66. #66 blev dømt til at være skyld i kontakten og fik en 10 sekunders Stop & Go straf. Kontakten havde rykket det såkaldte Legality Panel af #8, hvilket gjorde at mekanikerne måtte skifte det ved det førstkommende pitstop.

FIST-Team AAI Mercedes-AMG GT3 #90

Taiwan Beer GH Motorsport #11 havde taget føringen i LMP3, men havde KCMG #18 lige i nakken, med Viper Niza Racing #65 kun halvandet sekund yderligere bagude.

Thomas Laurent i Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 havde styr på hele feltet, og kørte i gennemsnit over 2 sekunder pr omgang hurtigere end alle de andre LMP2 biler i feltet. Holdkammeraterne i #7 havde et problem tidligt i løbet og faldt tilbage til allersidste position, men de kæmpede sig godt tilbage igennem feltet.

Efter trekvarter af løbet kom Viper Niza Racing #65 forbi KCMG #18, i kampen om 2. pladsen i LMP3.

49 minutter inde i løbet pittede Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 og skiftede samtidig over til Harrison Newey. Teamet udbedrede samtidig skaden bagpå bilen, hvor hele bagenden inklusiv bagvinge blev skiftet i et hug. Mekanikerne havde lidt problemer med at få den af, og mistede lidt ekstra sekunder på grund af det.

BBT #37

Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 blev skubbet ind i garagen til ekstra reparationer. Omgangstiderne for David Cheng havde varieret op og ned gennem den første time af løbet, så det kunne sagtens tyde på nogle tekniske problemer.

Efter den første time af løbet, og første pitstop runde overstået, lå BBT #37 i front af LMP2, Taiwan Beer GH Motorsport #11 i LMP3 og FIST-Team AAI #90 i front af GT.

Der gik dog ikke længe inden at BBT #37 kom ind til deres andet pitstop, hvor teamet tankede bilen helt op igen, men lod Davide Rizzo blive i bilen. De beholdt en 12 sekunders føring over #8, men 8’eren havde allerede lavet et fuldt stop med kører- og dækskifte, så det slørrede billedet lidt.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 kom tilbage på banen efter 11 omganges reparation, men kørte kun en enkelt omgang, inden at de var tilbage i garagen. David Cheng oplyste at bilen tidligt i løbet havde fået problemer med servostyringen, og kort tid efter også elektriske problemer, hvilket gjorde at bilen pludselig stoppede ude på banen, og andre gange, ikke kunne skifte gear.

Efter 75 minutters ræs gik #8 i front af løbet igen, da den kørte optil 4 sekunder hurtigere pr omgang end #37. Dermed blev forskellen på nye og brugte dæk meget tydelig.

KCMG #18

ARC Bratislava #4 med Rik Breukers havde fået kørt sig op på 3. pladsen i løbet igen, efter at have overhalet Keiko Ihara i Eurasia Motorsport #33 og Ate Dirk de Jong i Algarve Pro Racing #25.

Knapt halvvejs i løbet, lykkedes det #25 at indtage 3. pladsen i løbet. De havde dog stadig deres første kørerskifte til gode, så det ville tage lidt længere tid end konkurrenterne ved deres kommende pitstop.

Cirka halvvejs inde i løbet, kom der dårlige nyheder for den førende i LMP3, Taiwan Beer GH Motorsport #11. De havde kørt for hurtigt under den tidligere FCY periode i løbet, og fik derfor en Drive-Through straf. Dermed mistede de føringen af løbet til KCMG #18, der i forvejen lå lige bagved #11.

Midtvejs i løbet kom der en FCY, da Viper Naza Racing #65 sad fast i gruset og måtte slæbes tilbage på banen. Banens marshals var heldigvis hurtige, så det tog ikke mange minutter inden at bilerne var tilbage til normalt tempo igen.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 havde efterhånden fået kørt 97 sekunders forspring ud igen, men var på en lidt anden pitstop strategi end #37, så billedet var lidt sløret. #8 kørte dog ca 2 sekunder hurtigere pr omgang, så ingen tvivl om hvilken af de biler, der var den hurtigste.

FIST-Team AAI Mercedes #90 førte GT klassen an foran holdkammeraterne i BMW M6 GT3 #91, mens Tianshi Racing Team Audi #66 holdt 3. pladsen i klassen.

FIST-Team AAI BMW M6 GT3 #91

Jackie Chan DC Racing X JOTA #7 kom tilbage på banen, efter en hel times reparation i pitten. David Cheng var første mand tilbage i bilen, så han kunne få sin minimum køretid overstået, inden at Ho-Pin Tung efter planen skulle køre bilen i mål.

Taiwan Beer GH Motorsport #11 havde fået kørt sig selv tilbage til blot 4 sekunder efter den førende LMP3 bil i feltet, KCMG #18.

WIN Motorsport #1 med Richard Bradley ombord fik en punktering, og måtte humpe langsomt tilbage til pitten på kun 3 dæk. Teamet røg derfor ned på sidstepladsen i LMP3 klassen, da de måtte reparere bilen. Reparationen tog 11 minutter, men der gik kun kort tid inden at Bradley var tilbage i pitten igen. Det var dog til et normalt pitstop.

KCMG #18 havde et spin i Sving 11, da han forsøgte at overhale Tianshi Racing Team Audi #66. Døren blev lukket i hovedet på Neric Wei, og han måtte derfor helt op at stå på bremsen, for ikke at ramme Weian Chen.

Med knapt halvanden time tilbage af løbet, fik Stephane Richelmi overdraget Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 med en omgang + ca 20 sekunders føring.

Søsterbilen #7 var dog tilbage i pitten igen, hvor teamet valgte at parkere bilen, da de alligevel ikke kunne nå at køre nok omgange til at score point. Så ligeså godt som det gik for #8, ligeså skidt gik det for #7.

WIN Motorsport #1

Pipo Derani i BBT #37 lavede en lille fejl i Sving 1, og var kortvarigt af banen, og tabte 10 sekunder. Det var dog ikke nok til at tabe 2. pladsen i LMP2, hvor Alex Au i Eurasia Motorsport #33 lå to omgange bagude på P3, med Konstantin Calko i ARC Brastislava #4 kun få sekunder efter.

Med 83 minutter tilbage af løbet dykkede Calko i #4 forbi Au i #33, i en fantastisk overhaling, og distancerede hurtigt fra hans taiwanske konkurrent.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 med Guy Cosmo havde en kort tur af banen, men var hurtigt tilbage igen, og kunne forsvare 3. pladsen i LMP3.

Med 50 minutter tilbage af løbet, vågnede kampen i GT klassen op igen. FIST-Team AAI #91 var gået i front af klassen, med holdkammeraterne i #90 blot 1,5 sekund bag dem. Med to professionelle kørere i bilerne med henholdsvis Jesse Krohn og Rafaelle Marciello bag rattet, blev bilerne kørt helt ud til grænserne.

Med ca 40 minutter tilbage af løbet, var Richelmi i #8 i pitten til det sidste tankstop. De havde næsten halvanden omgangs føring over Pipo Derani i BBT #37, som havde kørt en god føring ud på Konstantin Calko i ARC Bratislava #4 og Keiko Ihara i Eurasia Motorsport #33.

Med 20 minutter tilbage af løbet rykkede Eurasia Motorsport #33 og Algarve Pro Racing #25 tættere på hinanden, i kampen om 4. pladsen i LMP2 klassen. Dean Koutsoumidis i #25 lagde og matchede tiderne fra Keiko Ihara i #33, og lurede på den mindste fejl fra den japanske kører.

Stephane Richelmi i Jackie Chan DC Racing X JOTA #8 fik en brat opvågning, da han havde en lille tur af banen blot 10 minutter før målflaget.

Herefter kørte han dog en sikker sejr hjem i LMP2 klassen foran BBT #37 og ARC Bratislava #4.

Jackie Chan DC Racing #8

I LMP3 klassen kørte Josh Burdon i KCMG #18 først over målstregen, med et lille minuts føring over Taiwan Beer GH Motorsport #11, med Jackie Chan DC Racing X JOTA #6 et par omgange bagude.

I GT klassen vandt FIST-Team AAI BMW #91 foran holdkammeraterne i Mercedes #90, med Tianshi Racing Team Audi #66 som 3’er.

Dermed har vi Stephane Richelmi, Thomas Laurent og Harrison Newey i front af LMP2 mesterskabet, med Josh Burdon, Louis Prette og Neric Wei som førende i LMP3, og Junsan Chen, Jesse Krohn og Chaz Mostert i GT klassen.

Den næste afdeling af Asian Le Mans Series skal køres den 3. december på Fuji banen i Japan.