Forsinket afslutning på Barber

Alle Verizon IndyCar Series holdene måtte væbne sig med tålmodighed, da årets 4. afdeling blev kørt på Barber Motorsports Park i Alabama.

Søndagen stod nemlig i regnens tegn, men alligevel lykkedes det at få startet løbet her, men afgørelsen kom ikke før mandag eftermiddag, lokal tid.

Den forsvarede Mester Josef Newgarden startede løbet fra Pole Position foran holdkammerat Will Power. Power er den eneste kører der har kvalificeret samtlige løb i top 6, så det beskriver også hvor skiftende at denne sæson har været.

Sebastien Bourdais startede løbet som 3’er foran Ryan Hunter-Reay, James Hinchcliffe og Scott Dixon.

Vi skulle helt ned på 8. pladsen for at finde mesterskabsførende Alexander Rossi.

Regnen faldt allerede da bilerne blev sendt ud på opvarmningsomgangen, hvilket var de første omgange at kørerne fik i regn, med det nye bodykit.

Start

De forreste kørere kom fint igennem de første sving, mens James Hinchcliffe tabte en masse placeringer, bare fordi at han var forsigtig.

Marco Andretti lagde holdkammerat Alexander Rossi under hårdt pres, men endte med at spinde rundt på 3. omgang i løbet.

Alt imens havde Josef Newgarden sat hele feltet på plads med over 4 sekunder på blot 3 omgange. Sebastien Bourdais lå helt oppe bag Will Power, men kunne ikke komme forbi.

Takuma Sato startede løbet helt tilbage på 18. pladsen, men hans regnvejrs erfaring fra Japan og ikke mindst Europa gjorde, at han hurtigt arbejdede sig op gennem feltet. Efter kun 5 omgange, var han oppe på 13. pladsen. Graham Rahal lå tilbage på 16. pladsen og kunne slet ikke følge sin lille japanske holdkammerat.

Gabby Chaves måtte køre i pit allerede på 10. omgang, da hans visir var dugget helt til. Holdet gav ham en ny tankfuld Ethanol og tørrede visiret af, og sendte ham af sted igen.

Graham Rahal

Charlie Kimball havde en tur af banen, hvilket knækkede hans frontvinge. Han forsøgte at køre bilen tilbage til pitten, men gik i stå ude på banen, så der måtte en gulflagsperiode til, for at få hans bil flyttet. Han fik et skub af Ed Jones, der sendte ham i autoværnet. Men løbet var slut for ham.

Simon Pagenaud tog chancen og kørte i pit, for at få nye dæk på. Kimball blev startet op igen ude på banen, så han kunne komme ind og få en ny frontvinge på. Det viste sig dog ikke bare at være en ny frontvinge at der skulle til, men der var også gearkasse problemer.

Da løbet blev genstartet, var der problemer med det samme. Josef Newgarden var lige ved at tabe bilen henover målstregen, og kun få meter senere tabte Will Power bilen ude midt på langsiden og spandt direkte ind i betonmuren. Derved knække han forhjulsophænget på sin Penske racer, og der måtte Full Course Caution til for at få hans bil fjernet. Han var centimeter fra at tage Ryan Hunter-Reay med i faldet, med det var heldigvis kun Power som var involveret.

Efter 19 omgange af søndagens løb, valgte løbsledelsen at stoppe løbet, og forsøgte at genstarte løbet efter godt en halv times pause. Holdene fik kun kørt 4 omgange bag Pace Car, inden at løbet blev stoppet igen, og ikke genoptaget før mandag. Det lykkedes endda Graham Rahal at spinne rundt, mens bilerne kørte under stærkt reduceret fart. Så ingen chance for at køre racerløb.

Vejret var helt anderledes mandag eftermiddag, hvor banen var fuldstændig tørret op, og solen var fremme igen.

Josef Newgarden

Del to af løbet ville vare en time og 15 minutter, og uret startede med det samme at bilerne forlod pitlane.

Max Chilton gik i stå på opvarmningsomgangen, så han måtte have hjælp til at starte bilen. Det lykkedes slet ikke at få startet bilen, så han måtte i stedet blive slæbt ind i pitten.

Efter 3 omgange blev løbet startet igen.

Josef Newgarden førte feltet an foran Sebastien Bourdais og Ryan Hunter-Reay, efterfulgt af Alexander Rossi, James Hinchcliffe, Zach Veach og Robert Wickens.

Simon Pagenaud startede sin fremmarch ved at overhale Graham Rahal, i kampen omkring 13. pladsen.

Spencer Pigot forsøgte en lidt speciel overhaling på Zachery Claman De Melo, hvor han skubbede Canadieren sidelæns gennem flere sving, men selv endte med at tabe 5 placeringer. Claman De Melo kunne fortsætte løbet uden problemer.

Ed Jones tog chancen og pittede som en af de første, for at få en ny tankfuld og nogle nye dæk.

Robert Wickens lavede en flot overhaling på Zach Veach i kampen om 6. pladsen. Scott Dixon var den næste mand til at angribe Veach, men han kom ikke bare forbi med det samme. Først da Veach lavede en lille kørefejl, kunne Dixon komme forbi. Få omgange kom Graham Rahal også forbi.

Med 40 minutter tilbage af løbet, var både Josef Newgarden og Alexander Rossi inde til dagens første pitstop. Omgangen efter kom Simon Pagenaud også ind.

Takuma Sato

James Hinchcliffe havde fanget Ryan Hunter-Reay i kampen om 2. pladsen, mens Sebastien Bourdais lå ude foran, med en pæn føring.

Bourdais pittede med 33 minutter tilbage af løbet, så planen var at han ikke skulle pitte igen. Dermed var Josef Newgarden ude i front igen, foran Scott Dixon og Sebastien Bourdais. Dixon havde dog ikke været ind til sit pitstop endnu, men dykkede ind omgangen efter Bourdais. Dixon kom ud helt nede på 12. pladsen, og havde derfor lang vej op til podiet igen.

Dixon havde dog også elektriske problemer med bilen, så informationerne på hans rat ligeså stille forsvandt fra displayet. Derudover virkede hans pit fartbegrænser heller ikke, så han måtte køre bilen gennem pitten på et bestemt antal omdrejninger, for ikke at køre for hurtigt. Heldigvis lykkedes det ham med sin erfaring.

Dixon var flyvende og var allerede oppe på 8. pladsen kun få omgange efter.

Alexander Rossi pittede for sidste planlagte gang 22 minutter før afslutningen af løbet, da han ikke havde brændstof nok til at køre i mål.

Regnen begyndte at falde over banen igen, men det var kun finregn, so holdene ikke skulle ind og skifte til regndæk på daværende tidspunkt.

Ed Jones måtte desværre pitte med tekniske problemer. En ærgerlig afslutning, blot en uge efter hans podieplads i Long Beach.

Dixon var efterhånden kommet helt op 6. pladsen, med Wickens og Hinchcliffe på P5 og P4 indenfor rækkevidde.

Newgarden var den første mand som skiftede over på regndæk, da regnen blev kraftigere og kraftigere. Omgangen senere kom Simon Pagenaud ind.

Newgarden var langsommere end kørerne på slicks, og han blev overhalet af Ryan Hunter-Reay ude midt på langsiden, som om at han kørte halv gas.

Hinchcliffe valgte også at skifte til regndæk, da nogle af holdene stadig mente at regndæk var det rigtige.

Ryan Hunter-Reay, Robert Wickens og Graham Rahal pittede også for regndæk, netop hvor regnen blev endnu kraftigere.

Alexander Rossi havde en tur gennem gruset, men han var også på slicks. Herefter valgte han at pitte for regndæk.

Med 7 minutter tilbage på uret, valgte Bourdais at pitte, da det var umuligt at blive på banen.

Sebastien Bourdais

Dermed var bare ud af landevejen Josef Newgarden mod målflaget, der havde over 20 sekunders føring ned til Ryan Hunter-Reay og yderligere 4 sekunder ned til James Hinchcliffe. Newgarden var dog lige ude at snuse til græsset med 4 minutter tilbage af løbet, men han blev på banen.

Robert Wickens var flyvende på regndækkene, og hentede Hinchcliffe og Ryan Hunter-Reay med over et sekund per omgang.

Jordan King have den lille smuttur gennem gruset, men kom tilbage på banen igen.

Josef Newgarden kørte sæsonens anden sejr i hus foran Ryan Hunter-Reay og James Hinchcliffe, efterfulgt af Robert Wickens, Sebastien Bourdais og Scott Dixon. Bourdais og Dixon kæmpede side om side hele vejen til målstregen.

Efter dagens løb fører Josef Newgarden Mesterskabet foran Alexander Rossi, Sebastien Bourdais, Graham Rahal og James Hinchcliffe.

Efter tre intense uger i træk, holder Verizon IndyCar Series nu en lille velfortjent pause, inden at de vender tilbage den 13. maj, til deres næste afdeling, hvor der køres på Grand Prix banen i Indianapolis, inden at der rykkes ud på ovalen til Indy 500.