Kamp i Indy 500 helt til slut

Den 103. udgave af Indianapolis 500 løbet fik en tør men overskyet start, med risiko for regn senere på dagen.

Løbet er dog så klassisk, at man ikke rykker rundt på traditionerne, som indeholder nationalmelodier, bønner og minde ceremonier.

Simon Pagenaud startede fra Pole Position, mens Ed Carpenter og Spencer Pigot var de to andre på forreste række. Ed Jones, Colton Herta og Will Power var i anden række, mens Sebastien Bourdais, Josef Newgarden og Alexander Rossi var i tredje række.

Spencer Pigot, Ed Carpenter, Simon Pagenaud

Starten forløb rigtig fint, hvor Power med det samme kom forbi Pigot rundt i Sving 2.

Colton Herta pittede desværre allerede på løbets 4. omgang, med tekniske problemer på gearkassen. Han nåede ikke tilbage til pitten, så det udløste dagens første Safety Car.

Marco Andretti skiftede hurtigt over på en alternativ strategi, ved at pitte tidligt i løbet.

Will Power var hurtig på aftrækkeren, da løbet blev givet frit igen, og tog andenpladsen, så det var en Penske 1-2.

James Davison havde haft en god start fra 15. startposition, og var hurtigt oppe på 9. pladsen i løbet.

Ben Hanley

Pagenaud var den første mand i front til at pitte, efter 30 omgange, og herefter fulgte resten af feltet drypvis.

Der var panik da James Davison skulle pitte for første gang. Da han var på vej til at skulle ind i hans område, blev han ramt bagi af Helio Castroneves, så Davison bankede ind i et af hans nye dæk, så det fløj gennem pitten. Heldigvis ramte den ikke nogen, men Davison tabte en masse tid, da mekanikerne først skulle have hans bil drejet tilbage i den rigtige retning igen, inden de kunne starte deres pitstop. Castroneves fik en Drive-through for forseelsen.

56 omgange inde i løbet kom Ben Hanley i problemer, da han pludselig tabte fart ude på banen. Han pittede og mekanikerne skiftede dæk og tankede som sædvanligt, men da han skulle i gang igen, blev det tydeligt for alle – inklusiv teamet – at højre trækaksel var gået, og dermed var han ude af løbet.

Kyle Kaiser

Will Power var ved at kvaje sig i forbindelse med hans 2. stop, hvor luftslangen til højre forhjuls luftnøgle kom ind under bilen. Til alt held satte den sig ikke fast, så mekanikeren kunne kaste den tilbage over muren, som sædvanligt.

Jordan King var rigtig uheldig i forbindelse med hans andet stop, da han ikke fik drejet ind i tide, og ramte hans mekaniker på højre forhjul. Mekanikeren måtte bæres derfra, så vi ønsker ham god bedring, og håber ikke at han har alvorlige skader på benet.

Kyle Kaiser var dagens første mand i muren, da han blev overhalet af Sage Karam, og kom lidt for langt op på banen. Han lavede først et 360 graders spin, men tabte så bilen og bankede i muren. Det udløste dagens anden FCY. Men det var synd for Juncos Racing holdet, som også havde et uheld i træningen i sidste uge, og derved måtte indsætte en reservebil, men alligevel kvalificerede sig til løbet, og derefter fik en masse nye sponsorer, da to af deres store sponsorer var smuttet i starten af maj måned.

Indy 500 2019

Power blev beordret bagerst i feltet, for hans tidligere luftslange problem, da man på ingen måde må ramme noget af pitudstyret eller mekanikerne.

Ed Carpenter var vaks ved genstarten af løbet, og kom derved op på 2. pladsen, lige efter Simon Pagenaud.

Scott Dixon var i løbet af de første 90 omgange stille og roligt kravlet op på 8. pladsen i løbet, efter at have startet løbet fra 18. position. Ryan Hunter-Reay havde en lignende fremgang, fra 22. til 11. pladsen.

Tony Kanaan og Santino Ferrucci kørte side om side ud af pitten, i en kamp som Ferrucci som vandt.

Alexander Rossi havde rigtig god fart i bilen, efter hans 3. pitstop. Her nåede han helt op bag Simon Pagenaud, og begyndte at udfordre den førende i løbet.

Marcus Ericsson gjorde det rigtig flot som den bedste Rookie på en 8. plads, efter 120 omgange af løbet – for øvrigt lige foran en anden Rookie, Santino Ferrucci.

Graham Rahal, Marco Andretti, Sage Karam

138 omgange inde i løbet var der igen igen dramatik i pitten, da Markus Ericsson spandt rundt i pitindkørslen. Det så ud til at baghjulene bare låste, og sendte ham i muren. Dermed var han ude af kampen omkring sejren, og udløste samtidig en FCY.

Samtidig havde Alexander Rossi et frygteligt pitstop, hvor mekanikerne ikke kunne få benzinstudsen i bilen. De prøvede og prøvede, men kunne bare ikke få den til at give benzin, før til allersidst. Dermed røg han ned 6. pladsen, og havde mange biler foran sig. Naturligt nok var han dybt frustreret, og hamrede hånden i rattet flere gange.

Løbet blev genstartet med 51 omgange tilbage, hvor Pagenaud stadig var førende, mens Newgarden var på andenpladsen og Carpenter på 3. pladsen.

To omgange senere gik Newgarden i front af løbet – men Pagenaud havde også brændstof til 6 omgange mindre end Newgarden, så det var nødvendigt at franskmanden begyndte at spare lidt på benzinen, hvis han skulle nå i mål på blot et stop mere.

Spencer Pigot

Conor Daly havde rigtig god fart på, og fik stille og roligt kravlet sig op på 4. pladsen i løbet, da han overhalede Bourdais.

Rossi kæmpede sig tilbage gennem feltet, og hentede ind på de førergruppen med hastige skridt.

Pagenaud pittede med 31 omgange tilbage af løbet. Dermed stod det klart at han var helt ude på grænsen til at kunne komme i mål, såfremt at løbet ville være grønt hele vejen til de 200 omgange. Rossi pittede omgangen efter, for ikke at blive fanget i en eventuel Safety Car periode.

Newgarden gik i gang med at spare brændstof, og derfor kunne Ed Carpenter gå i front af løbet, to sving inden Newgarden pittede for sidste gang i løbet.

Alexander Rossi

Da alle de førende havde haft deres sidste pitstop var stillingen Pagenaud, Rossi, Carpenter og Newgarden. Dog var Pagenaud allerede ude i at spare brændstof, så fra at have en føring på et par sekunder, var han nu blot nogle få tusindedele foran – indtil Rossi tog føringen af løbet.

Med 24 omgange tilbage kom der Safety Car igen, da Sebastien Bourdais og Graham Rahal havde kontakt på vej ind i Sving 3, og ramte muren hårdt. Rahal var ekstremt utilfreds med franskmanden, da Bourdais havde klemt Rahal ned på græsset. I al forvirringen spandt Zach Veach, Felix Rosenqvist og Charlie Kimball. Mens Kimball kunne komme videre, var dagen slut for Bourdais, Rahal, Veach og Rosenqvist – men heldigvis var alle kørerne ok.

Løbet blev rødflaget med 19 omgange tilbage, så bilerne og vragdelene kunne blive ryddet, så der var masser af omgange til at køre ræs igen.

Efter små 20 minutters rødt flag, blev løbet genoptaget med 7 omgange bag Safety Car.

Scott Dixon var inde for at få bilen repareret, men havde store skader på bunden af bilen, så han var ude af topkampen i dette års løb.

Da løbet blev givet frit tog Pagenaud med det samme føringen af løbet. Det varede kun en omgang inden Rossi tog føringen tilbage.

Takuma Sato var helt oppe på 4. pladsen, da han kørte forbi Ed Carpenter.

Simon Pagenaud

Pagenaud tog igen føringen med 10 omgange tilbage af løbet – mens Sato gik på P3 kort tid efter.

Der faldt lidt ro over feltet, inden at de sidste omgange skulle køres.

Rossi tog føringen af løbet med 3 omgange tilbage. Han fik lov til at føre i halvanden omgang, inden Pagenaud tog føringen, som han holdt hele vejen til mål.

Simon Pagenaud vinder Indy 500 2019 foran Alexander Rossi, Takuma Sato, Josef Newgarden, Will Power, Ed Carpenter, Santino Ferrucci, Ryan Hunter-Reay, Tony Kanaan og Conor Daly.

NTT IndyCar Series skal på den igen allerede næste weekend, hvor der køres hele to løb i Detroit.