Kold start på VLN sæsonen

1⁰ Celsius og tyk tåge bød holdene velkommen til årets første kvalifikation i VLN – den 66. ADAC Westfalenfahrt.

En forholdsvis stille kvalifikation, som dog blev forsinket 20 minutter pga. tågen, med blot et par snurreture, en rygende og/eller dampende Cayman #400 og ret store skader på Porsche #609 med Wolfgang Destree. Mod slutningen af kvalifikationen, var der et sammenstød mellem tre BMW standardvogne i Yokohama S’et, men mindst to af dem var klar til at tage starten af løbet.

Der var 162 biler i kvalifikationen, hvoraf 14 køre tider under 08:10 – med top 7 mindre end 2 sekunder fra hinanden. Men det var Manthey Porsche #911 med Laurens Vanthoor der endte på toppen med en 08:03.

Den korte pause mellem kvalifikationen og løbet gav ikke mulighed for få indhentet den tidligere forsinkelse, så opvarmningsomgangen startede 12:20, med det lidt foruroligende billede af den allestedsnærværende Opel Manta tøffende ned af pit lane, mens Konrad Lamborghini blot holdt parkeret på donkrafte, uden at der blev foretaget noget arbejde på bilen.

Den første gruppe linede op side om side, og klokken 12:40 blev de sendt afsted med Porsche #911 forrest, da Ferrari #22 så ud til at tage lidt længere tid om at komme op i fart. Gruppe to startede umiddelbart efter, hvor der var nogle sammenstød allerede i Sving 1 – noget der gjorde at alle bjærgningskøretøjerne ikke var helt væk, da gruppe tre startede. Men alt var ryddet, da de førende biler startede anden omgang.

En fantastisk overhaling af ROWE BMW #99 lige før Tiergarten, fik dem forbi både Falken Porsche #4 og Manthey #12. Ikke engang halvvejs rundt på anden omgang, og så var de førende i trafik, men fortrinsvis fordi at et tog på 6 biler var startet fra pitten. Tre biler bred ud på Döttinger Höhe i kampen om 4. pladsen, men det lykkedes BMW #35 med Hunter Abbort at forsvare sig. En par Slow Zones var at finde på banen, da nogle af de mindre klasser havde haft nogle småuheld. Men det fik alle bilerne fra 4. til 20. pladsen til at klumpe sig sammen igen gennem Aremberg.

ROWE BMW #98 kørte i pit på 3. omgang. Det virkede ikke til at være noget dramatisk stop, men det virkede bare alt for tidligt (bilen endte med at have 6 pitstops i løbet).

Der blev foretaget en masse reparationsarbejde på autoværnet lige før Flugplatz, og der var derfor Slow Zones gennem en stor del af de første par timer.

Maxi Buhks Mercedes #48 kom i pit allerede ved starten af 4. omgang for deres første rutine stop, selvom det også var lidt til den tidlige side. Lamborghini #133 lavede nogle piruetter ved hårnålen og sendte derved en masse græs og mudder ud på banen.

Opel Manta #617

45 minutter inde i løbet, og top 3 havde fået spredt sig lidt ud, med Porsche #911 førende foran Ferrari #22 og HTP Mercedes #47, hvor den sidstnævnte dykkede i pit ved starten på omgang 5.

Efter præcis en times kørsel, kom den førende bil ind til dennes første pitstop, ligesom de fleste andre SP9 biler også havde. Men lidt overraskende blev Wochenspiegel Ferrari’en ude, og hoppede derved øverst på tidtagningsskærmene.

Vi så en helt tosset opførsel fra Phoenix Audi #5, da den kørte udenom en langsomtkørende, for derefter at svinge kraftigt til højre, og dykke i pitten – en bane som allerede var taget af Land #29. På en eller anden måde kom det kun til let kontakt, og alle kunne fortsætte.

Hele tre sektioner af Nordschleife var under gult flag, hvis ikke Slow Zones, da den første time var kørt, hvilket måske forklarede Ferrari’ens evne til at køre en ekstra omgang. Men de turde ikke køre mere end 7 omgange, inden de tankede.

BMW #98 foretog deres andet stop på 7. omgang, men igen så alting normalt og roligt ud. Vi fik aldrig nogen melding på hvorfor at de umiddelbart kun kunne køre halve stints.

Efterhånden som tingene faldt på plads, viste det sig at Mercedes bilerne var de store vindere efter første pitstop runde med HTP #47 som 1’er og Mannfiler #48 som 3’er. #47 havde en føring på over 30 sekunder til Porsche #911.

Omgang 9 og 10 blev kørt helt uden nogle former for gule flag, og det lykkedes de forreste biler at køre deres hurtigste omgang, og især Porsche #911 på andenpladsen fik reduceret afstanden til førstepladsen til kun 19 sekunder, mens Ferrari #22 kørte hurtigste omgang af alle med 8:06.8. Men allerede på 11. omgang var der endnu en Slow Zone ved Brünnchen. ROWE BMW #98 pittede igen, denne gang sammen med Mercedes #48.

På den efterfølgende omgang kørte Mercedes #47 i pit fra føringen, hvor Renger van der Zande hoppede ud af bilen, hvilket sendte Manthey #911 tilbage i front, efter 14 omgange, efterfulgt af den lyserøde BWT Audi med Winkelhock/Müller.

Ved Hohenrain lavede ROWE #99 en klassisk overhaling på Land Audi, da de to jagtede Renault RS01’eren, som havde haft et anonymt løb indil da – men alle bilerne var stadig med i kampen om et godt resultat.

Fordelen ved at stoppe på andre tidspunkter end de andre blev tydeliggjort efter 1 time og 45 minutter, da det virkede til at halvdelen af feltet valgte at pitte på samme tid. Ikke noget dramatisk, men det  Jochen Krumbach lykkedes for ham i Ferrari #22 at køre den hurtigste omgang i løbet, og tage førstepladsen, inden at han pittede.

Den næste fase af løbet var forholdsvis udramatisk – selv de hurtigste biler kunne ikke køre hurtigere end 8:30 på grund af Slow Zones og redningskøretøjer på banen, men det fik samlet top 5 bilerne indenfor kort afstand igen:

Manthey Porsche #911
HTP Mercedes #47
Manthey Porsche #912
BWT Audi #24
Wochenspiegel Ferrari #22

Falken Motorsports BMW #3

Efter at have sparet benzin gennem løbet, skiftede Ferrari #22 over til timede pitstop, så de ikke behøvede at tanke helt så meget, får at kunne nå i mål. De pittede før alle andre, hvilket gav dem et længere stop end deres konkurrenter.

ROWE BMW #99 fik problemer, da den trak til side, og udgik fra 9. position. Bilen blev hurtigt skubbet bag autoværnet.

Nummer 2 (HTP Mercedes #47) og 3 (Porsche #912) kom ind til deres sidste tankstop på 20. omgang.

Wochenspiegel Ferrari’ens kører vidste at de skulle give fuld gas nu – og satte løbets hurtigste omgang på 8:00.971, men det kom alligevel ikke til at fungere for dem, da de stadig var udenfor top 10, da de førende havde deres sidste pitstop.

Med kun 5 omgange tilbage, havde #911 et pænt forspring til Falken Porsche #4, som havde sneget sig op til en fornuftig andenplads, efter en duel mellem Audi’erne #29 (Land) og #24 (BWT) og HTP Mercedes #47.

Det gav ekstra problemer for Ferrari #22, da ikke blot havde fejlet med deres strategi, men også fik en punktering, så de endte med at tage en omgang med blot 20 minutter tilbage.

#911 startede den sidste omgang med 1:30 tilbage på uret, så løbet endte med at bliver omkring 7 minutter længere end minimumstiden. Hurtigt kom nyheden at de to Audi’er havde byttet plads ude i skoven, så BWT bilen havde overtaget den sidste podeplads. Men det var ikke den sidste dramatik, da Falken Porsche’n mistede 20 sekunder, og dermed også andenpladsen.

Den sidste ekstra omgang betød at mange biler var marginalt på benzin, eller decideret løb tør. Michael Schrey måtte helt udmattet skubbe hans BMW Cup 5 over målstregen – vi håber at han er kommet til kræfter igen.

Løbets generelle vindere, samt vinderne i SP9 klassen blev blev Manthey Porsche #911 med Laurens Vanthoor, Kevin Estre og Earl Bamber bag rattet.

Et Porsche-Audi-Porsche-Audi lyder måske meget forudsigeligt, men det var ikke før halvvejspunktet i løbet, at Manthey virkelig begyndte at dominere, og selv de resterende topplaceringer var der stadig kamp om efter 4 timers godt racerløb.

Der var to danskere med i løbet.

Nicolaj Møller Madsen lå på en SP10 podieplads i Phoenix Audi R8 LMS GT4 #177 indtil sidste omgang, hvor holdet punkterede og udgik.

Thomas Krebs i Avia Racing Aston Martin Vantage V8 #188 ligeledes i SP10, udgik halvvejs i løbet.

Nu skal vi blot vente 2 uger før VLN2 køres – den 43. DMV 4 Stunden.