Tingene sat på plads i ADAC Formel 4

De sidste ting blev sat på plads, da ADAC Formel 4 kørte 2018 finalen på Hockenheim.

Inden weekenden stod det allerede klart at Lirim Zendeli havde vundet Mesterskabet, men det skulle afgøres om Liam Lawson, Enzo Fittipaldi eller Frederik Vesti skulle slutte 2’er.

Lawson lagde ud med at have de bedste kort på hånden, da han havde taget Pole Position til Løb 1 foran Zendeli, Fittipaldi og Charles Weerts. Til gengæld skulle vi helt ned på P12 for at finde Vesti, der havde et hårdt løb foran sig.

Niklas Krütten og David Schumacher lå i kamp om Rookiemesterskabet, og her var intet afgjort inden weekenden.

Zendeli tog starten, men kom for langt ud i Sving 1, så Lawson kom først igen.

Leon Köhler blev skubbet af banen i Sving 2 af Oliver Caldwell, mens Lucas Alecco Roy spandt rundt i hårnålen, efter kontakt med Gianluca Petecof.

Mick Wishofer havde en tur af banen i opløbssvinget. Gianluca Petecof punkterede ved starten på andenomgang, og var dermed ude af løbet.

Charles Weerts fik kæmpet sig op på tredjepladsen af løbet, foran Enzo Fittipaldi.

Lirim Zendeli

Caio Collet lavede et utroligt sent dyk på Wishofer, hvilket Vesti udnyttede til at gå op på 5. pladsen.

Lirim Zendeli mistede føringen af løbet, da han blev idømt en drive-through pga. han ikke havde holdt korrekt under starten af løbet. Det gav føringen til Lawson foran Weerts og Vesti.

Alecco Roy fik også en drive-through, da han havde brugt lidt for meget af asfalten uden for de hvide streger.

Zendeli var på vej tilbage mod fronten igen, og skar gennem feltet som en varm kniv gennem smør.

Med 10 minutter tilbage af løbet smuttede Weerts i front.

Schumacher og Fittipaldi havde en tæt duel omkring 5. pladsen af løbet, hvor den førstnævnte forsøgte at bremse sig forbi, men i stedet fik udbremset sig selv.

Lawson og Vesti havde en drabelig duel om P2, hvor Vesti fik udbremset sig selv, men beholdt 3. pladsen.

Krütten fik en drive-through straf for at have presset en anden kører af banen. Det var virkelig noget som gjorde ondt på hans Rookie point.

Løb 1 sluttede med en Van Amersfoort Racing 1-2-3 med Liam Lawson foran Charles Weerts og Frederik Vesti.

Charles Weerts

Lørdag eftermiddag skulle løb 2 køres, med Lawson på Pole foran Fittipaldi, Zendeli og Vesti.

Her fik Zendeli lavet en god start, og var allerede 2’er i Sving 1.

Længere tilbage i feltet blev Schumacher påkørt bagfra af Alecco Roy, hvilket knækkede bagvingen samt punkterede Schumachers bil.

Vesti måtte desværre udgå på første omgang, efter kontakt med Fittipaldi. Fittipaldi fik bilen tilbage til pitten, men måtte parkere den her.

Al den ballade udløste en Safety Car periode, så bilerne og vragdelene kunne ryddes af banen.

7 minutter senere var vi i gang igen, med Zendeli foran Lawson og Collet.

Løbet var forholdsvis stationært efter det, med nogle overhalingsforsøg, men uden at der de store skete positionsskift.

Det ændrede sig dog med 10 minutter tilbage af løbet, hvor Collet og Weerts byttede plads et par gange, så weekendens Rookie fik has på vinderen fra løb 1.

Selvom Schumacher var allerbagerst, kunne Krütten ikke hente nok point, så dermed var Rookiemesterskabet nu David Schumachers.

Mick Wishofer og Liam Lawson havde en tæt duel om andenpladsen, hvor Wishofer egentlig var kommet forbi, men så udbremsede sig selv i hårnålen.

Lirim Zendeli vandt løb to foran Mick Wishofer og Liam Lawson.

David Schumacher

Løb 3 blev kørt søndag eftermiddag, og her var Niklas Krütten på Pole Position foran Gianluca Petecof, Leon Köhler, Caio Collet, Charles Weerts, Liam Lawson, Mick Wishofer og Lirim Zendeli. Frederik Vesti startede løbet fra 16. og sidstepladsen, da han var udgået af løb 2.

Starten forløb usandsynligt stille af et F4 løb at være – for ikke at snakke om sæsonfinalen.

Det blev der ændret på på anden omgang, hvor Petecof først gik i føring, men blev overhalet af Weerts, som var den nye førende.

Mick Wishofer havde en tur over græsset, på vej ud af sidste sving, hvilket sendte ham bagerst i feltet, inden han fik asfalt under hjulene igen.

Halvvejs inde i løbet havde vi Weerts foran Zendeli, Köhler, Petecof, Collet, Schumacher og Lawson.

Vesti, Schumacher og Lawson havde et sammenstød, hvilket sendte Lawson op på to hjul, men landede igen med alle hjul ned af. Vesti profiterede af det, og kom op på 6. pladsen.

Collet tabte omgangen efter en placering til både Vesti og Schumacher, mens Fittipaldi få sving senere også kom forbi den brasilianske Rookie.

Med 12 minutter tilbage af løbet gik Zendeli i front af løbet, og så sig ikke tilbage.

Vesti faldt tilbage gennem feltet, med blot 10 minutter tilbage.

Fittipaldi blev ramt af Joey Alders i hårnålen, hvilket sendte brasilianeren rundt, og kostede Alders frontvingen.

US Racing – CHRS kører Tom Beckhäuser var lige ved at køre op i bagenden af holdkammerat Petr Ptacek.

Gianluca Petecof & Enzo Fittipaldi

Der var ekstra spænding de sidste 7 minutter af løbet, da det begyndte at regne.

Et par minutter efter valgte løbsledelsen at sende Safety Car ud, da 16 unge racerkørere på slicksdæk – med mesterskabsplaceringer som stadig kunne byttes – kunne være en rigtig farlig cocktail.

Så Lirim Zendeli vandt årets sidste løb foran Charles Weerts, Leon Köhler, Gianluca Petecof og David Schumacher.

Den endelige stilling i Mesterskabet var Lirim Zendeli foran Liam Lawson, Enzo Fittipaldi, Frederik Vesti, Charles Weerts og Mick Wishofer.

US Racing – CHRS vandt Teammesterskabet foran Van Amersfoort Racing, Prema Theodore Racing og ADAC Berlin-Brandburg e.V. (Mücke Motorsport).

David Schumacher vandt Rookiemesterskabet foran Niklas Krütten, Gianluca Petecof, Joey Alders og Leon Köhler.

ADAC Formel 4 sæsonen 2018 har ikke været den bedste sæson i historien med hensyn til kampen om Mesterskabet. Det blev understreget af at Zendeli vandt titlen med over 100 point ned til nummer 2, Lawson.

Serien har også haft problemer med at få biler på startgridden, hvor der ofte har været under 20 biler til start, modsat de seneste sæsoner, hvor der var langt over 30 biler til start, nogle gange endda 40+.

Kalenderen i 2018 var heller ikke optimal, da den først blev annonceret meget sent. Dertil var der 3 løb på Hockenheim – en gang med DTM, en gang med Formel 1 og så sæsonfinalen med ADAC GT Masters. Selvfølgelig har det været en oplevelse for kørerne at deltage ved en DTM og F1 weekend, men unge kørere har brug for mange forskellige baner, for at lære så mange forskellige som muligt.

Så skal ADAC Formel 4 2019 bliver en succes, skal kalenderen ud indenfor meget kort tid, så de unge kørere kan vide, om serien er værd at satse på, eller om de i stedet skal kigge i retning af Formula Renault 2.0, der kører rundt i det meste af Europa.